lördag 28 februari 2009

Vagndynefodral

Kom en dag på att jag såklart också vill ha en snyggare dyna i min briovagn. Jag hade redan en lös dyna som jag köpt för länge sedan och tyg låg på hyllan, tvättat och klart! =) Så det blev liksom ett fodral eller vad man nu ska kalla det. Ritade helt enkelt av dynan på tyget + sömsmån och sedan satte jag igång. Det var lite funderande hit och dit innan jag fick till en bra lösning som gick att ta av lätt och även fästa upp över ryggstödet så som det är på originaldynorna. Det var ju egentligen hur lätt som helst bara jag fick löst arbetsordningen.

Först gjorde jag en framsida, en baksida samt en en extra överdel till baksidan. "hålen" där bandet skall ut gjordes, sedan en rektangel med resårband (som skall dras över kanten på ryggstödet för att hålla dynan på plats). Sedan var det ju bara att lägga fram och bakstyckets rätor mot varandra MEN med den extra överdelen och rektangeln emellan med rätorna mot framsidan liksom. Sedan sydde jag ihop. (Även resårbanden fästes ju nu såklart) Man fick givetvis lämna en öppning på toppen så att man kan ta i och ur dynan... Vräng och den är klar! Lätt lätt lätt! I alla fall om man nu vet hur en Briodyna ser ut... hehe. =)

torsdag 26 februari 2009

Långkallingar och linne i finribb.

Nu har även min lille kille fått kläder i det fina landskapstyget från Jofotex! =) Det här är den finribbade varianten som jag tyckte passade superbra som långkalsonger och linne. Kuvertringningen (Som inte ens syns på bilden... sorry!) har jag ju som bekant testat och förändrat precis nyligen och det tog även några försök i det aprikos/orange-aktiga (huuu vad fult!) tyget för att få fram långkallingar som passar våran lille tjockis. Inte det lättaste det! Tillslut blev de i alla fall lite sådär lagom stora för att han skall kunna ha dem att traska runt i även till sommaren. Både linnet och byxorna är alltså modifierade varianter ur Elisabeth Gynters "Nya barnkläder".

onsdag 25 februari 2009

Kuvertringning äntligen!

Jag var på biblioteket härom dagen och lånade lite mönsterböcker. (Och fantastiskt nog fanns det mönster kvar!) Jag har ju funderat ett tag på att sy tröjor med en sådan här ringning i halsen och så hittade jag lämpligt nog ett mönster i "nya barnkläder" av Elisabeth Gynther på ett linne som jag bara var tvungen att prova. Jag ville ju såklart inte prova i något av mina nya fina tyger så istället blev det en av mannens gamla avlagda tröjor (Från G.Loomis) som fick genomgå viss förvandling. Nu var ju inte färgen särskilt toksnygg precis men det häftiga märket på loomis-fisken får väga upp för det. Resultat blev i alla fall helt ok förutom att storleken blev lite liten. Trots att jag gjorde den i 84 enligt tabellen (hade t.o.m. provmätt N innan) och förlängde den väldigt mycket så blev det otroligt tajt. Så om jag får ordnat med lite justeringar i mönstret så ska jag nog snart våga mig på att sy ett liknande i mitt fina landskapstyg... =)

torsdag 19 februari 2009

hängslebrallor

Nu är det visserligen att bra tag sedan jag sydde de här byxorna och ännu mycket mer längesedan jag påbörjade klippandet. Från början tänkte jag att jag skulle ha gjort dom med ett turkost hjärta på rumpan men i brist på handlingsförmåga så lyckades jag aldrig komma iväg och skaffa något sådant där mellanjox för applikationer. Så... Det blev bara svarta byxor med turkosa kanter. Ja, jag blev ju tvungen att sy dem färdigt innan lille N hunnit växa ur dem! Hur som helst så var detta ett ganska stort projekt för mig som är så grön. Jag hade aldrig ens sytt knapphål innan (och har inte gjort sedan dess heller faktiskt) så när jag skulle läsa lite instruktioner kring detta så insåg jag att jag skulle haft dubbelt tyg. Oh no! Jag hade ju redan sytt kanten runt ju. Så fix och trix... Nu är det visserligen dubbelt tyg men det är väldigt klantigt sytt. Lite justeringar krävdes också för att passformen skulle bli bra. Men nu så sitter de i alla fall.