söndag 28 november 2010

Nyfödingkläder

Fick den här söta bilden på mailen igår. Jag hade fått den stora äran att sy ett litet åka-hem-set med byxor och mössa till mitt tredje lilla syskonbarn. Maximal prestationsångest! Men det ser ju ut som att det blev bra i alla fall.

Så himla fin är han den lille skrutten!

Flodhästtyg från Jofotex, muddtyg från skroten.
Mönstren är egna.

lördag 27 november 2010

frottémoln och beslutsångest.

I högen på sybordet låg dessa byxor färdigutklippta. Anledningen till att de har blivit liggande är p.g.a. beslutsångest. Vilken färg skulle muddarna ha? Orange? Röd? Som alltid när jag får bslutsångest så väljer jag tillslut någonting neutralt. Så varför inte vitt? Så passar det ju ihop med den enda vita bodyn T äger också. Så nu har T alltså tre par byxor som mest lämpligt matchas ihop med den stackars vita bodyn...

Tyget är stretchfrotté från JNYdesign och muddarna från skroten i Kinna.

Mönstret är eget.

fredag 26 november 2010

när barnen själva får välja.

När N var pytteliten så fick han en dingliskanin. Den har sedan dess varit det viktigaste föremålet i hans liv och utan den går det helt enkelt inte att sova. När våran lille T kom till världen fick storebror ge honom en egen dinglis och valet föll på en stor ko. =) Varje gång som T skall sova knör jag dit kossan och hoppas att han skall älska den lika mycket som N älskade kanin. Men barn är olika. Barn bestämmer själva. Barn är envisa. Mitt andra barn skall tydligen ha en snuttefilt och så är det med det! Så därför blev dagens pyssel att sy en lite mindre snuttefilt som är lätt att ha med sig.

Måttet fick bli 50x50 och tygvalet föll på znoks fina ugglor och baksidan i brun interlock från JNY. Sedan kantat med någon okänd turkos interlock som egentligen var på tok för stel för ändamålet. Men resultatet blev hyggligt enligt mig och helt perfekt enligt T. Så nu sover han sött med ansiktet ingosat bland ugglorna. =)

torsdag 25 november 2010

pyjamas: check!

Mitt i möss-säsongen får jag för mig att lära mig att konstruera egna mönster på riktigt istället för att bara hålla på och chansa mig fram. =) Så... I min "på-gång-hög" låg en pyjamaströja nästan färdig men inga byxor ens urklippta (sådan är jag). Så efter att ha provat mig på ett par obloggade muddbyxor kunde jag rita upp ett riktigt bra tajtsmönster. =) Så nu är ett påbörjat projekt till färdigt...
Lille prinsen kunde till och med tänka sig att dra på sig pyjamasen trots att klockan inte var 19 (nädå, jag mutade honom självklart inte med kakor...) så jag har lyckats ta en lagom oskarp bild på passformen också. =)

Tyg från znok design. Muddar från stoff och stil.
Mönster på tröjan är omgjort meedom form 1. Byxorna är egna.

torsdag 18 november 2010

Kan man gissa...?

...att jag fick hem lite fleecetyger igår? =D Så nu skall äntligen de här mössorna få flytta hemifrån.
Stjärntyg, multiränder och troll från Mjuka tyger. Sniglarna kommer från Znook design, det röda husvagnstyget (fast bara bilar syns på bilden) från JNYdesign och aporna, elefanterna samt all fleece från stoff och stil.
Mönstret är eget.

tisdag 16 november 2010

Den där högen...

Problemet när jag ska sy någonting är att det är väldigt sällan som jag lyckas både klippa och sy färdigt ett plagg på en och samma dag. Regeln är snarare att jag klipper ut någonting jag är riktigt sugen på att göra, trär overlocken och sedan får avbryta eftersom det är dags för att laga middag/läsa mamma mu/bygga legotorn/kramas i soffan till spöket Laban/byta blösor o.s.v...

Sedan upptäcker jag att jag verkligen måste sy någon mössa jag lovat att hinna med alternativt så har någon son fullständigt slut på byxor eller liknande. Därför byter jag tråd i overlocken och syr det jag ska sy. När nu denna särskilda färg ändå sitter i maskinen tänker jag att jag ska passa på att sy ett annat roligt projekt som passar tråden. Så jag klipper ut det. Sedan kallar mammaplikten en stund igen så det urklippta plagget hamnar på bordet bredvid det första. Sedan håller det liksom på så här tills jag har en ordentlig hög med tygbitar som skall sys ihop till någonting användbart. Görknäppt att jag aldrig lär mig!

Så nu har jag lovat mig själv att inte påbörja någonting nytt förrän den där högen är hyggligt genomarbetad. =) Så nu har N fått tre nya tröjor i garderoben. Snart blir det också body och byxor till T samt en pyjamas till N.
Svamptyget och muddar från Stoff och stil, Djungeltyg från JNYdesign och piraterna från Mjuka tyger. Mönstret är ett omarbetat meedom.

måndag 15 november 2010

mer pös åt grabbarna.

Eftersom jag ville se hur det blev att ha lite mer pös på mössor med fleecefoder blev det äntligen av att alla grabbarna i familjen fick nya, varma mössor. =) Tycker nog personligen att pöset gör sig bättre på tunna mössor men helt tokigt blev det inte. På bilden ovan ser det till och med riktigt bra ut. Egentligen är ju skillanden bara ett par centimeter men för mig som ser mössorna varje dag så syns det helt klart. =)
Elefanttyget kommer från Znok Design, Biltyget är från Nea Nobelle, vit polarfleece från Stoff och stil och allt tyg i gröna mössan är från skroten i Kinna.
Mönstret är vanliga fast förlängt uppåt då.

lördag 13 november 2010

Den ödesbestämda klänningen.

Idag skulle jag och barnen gå på dop. Igår skulle jag ha köpt någonting att ha på mig. Igår skrek lille T på grund av tandsprickning heeela eftermiddagen *pust*. Mannen passade på att åka på älgjakt så där stod jag med en skrikig bebis, en uppmärksamhetstörstande 2-och-ett-halvtåring och absolut inga kläder i hela garderoben som kunde kvala in under både "tillräckligt fint för ett dop" och "möjligt att dra på den här oformliga mammakroppen".

Men... tyg har jag ju i drivor. Och barnen sov faktiskt som små grisar klockan 8 så det var bara att rusa in i syrummet och rota. Hittade ett tyg som jag köpte för ett år sedan i tron om att det skulle bli en kjol. Men nu såg jag såklart att det inte var så. Det här tyget bara måste ha legat och väntat på att få bli en klänning! En klänning med lite pös i ärmarna som är tajt uptill men lite rynkig och lös nertill. Det var det tyget ville bli. Så jag lät det bli så. Och så här blev det:

(Att ta kort på sig själv inne på en halvmörk toalett är inte lätt men ni fattar nog grejen ändå)

Mönster är eget, (förutom den magiska konsten hur man passar ihop ärmar med med axlar som är plockat från ottobre) och jag lyckades nog jättebra den här gången!! Tyget är från skroten i Kinna

fredag 12 november 2010

syskonmössor

Visst är ju det här tyget så himla fint! Funderar på om det skall bli tajts till stora killen av det... Men nu blev det i alla fall först ett par fleecefodrade mössor till en liten treåring och hennes framtida syskon. =) Är väldigt säker på att mottagaren inte är någon läsare så jag vågar mig faktiskt på att lägga ut dem redan nu.

Röda tyget från JNYdesign. Mönstret är ett hopkok av idéer och ett evigt mätande och jämförande med BVC:s kurvor.

tisdag 9 november 2010

dubbelt upp.

Nejdå, det gick inte särskilt mycket snabbare denna gången. Möjligtvis kan det till viss del ha berott på att jag var otroligt mycket mer noggrann med mönsterpassningen av fodret till exempel. Kanske skulle man ta ett enfärgat foder ifall man orkar pyssla med detta igen? Men det var hur som helst troligtvis lite effektivare att göra två par samtidigt antar jag istället för att göra ett par i taget. Ett par kommer att bli en present och det andra behåller jag till lille T.

Mönster och tyger är samma som förra gången.

lördag 6 november 2010

på sekunden?

I senaste Ottobre finns ett mönster på Moonboots som enligt dem själva tar "en sekund" att sy. Oh lord, vilken sjukt lång sekund det var! Satt i tre timmar totalt... Det var ju så himla många delar som skulle klippas och fästas i varandra och sedan fick jag sprätta och tänka om några gånger också. Tror att mitt Viseline var lite för tjockt egentligen för det var verkligen trögt att arbea med. Nåja... När de nästan var färdiga tänkte jag för mig själv att jag ALDRIG vill göra sådana här igen! Nu när jag har sovit lite och förträngt pillejobbet så har jag redan plockat fram mönstret och lite tyger igen... =) Förhoppningsvis går det snabbare nu när jag fattat hur man gör!

Mönstret är alltså Ottobres vinternummer 2010.
Alla tyger från skroten i Kinna.

I övrigt så sov lille T jättemycket på förmiddagen så jag hann även med att sy lite näsduksfodral (typ florin) och ett par mössor (mönstret är hopkok från befintliga mössor och diverse mönster) till Lucialotteriet på N:s förskola.

Fodraltygerna är från Ikea. Trollmössans tyg från Mjuka Tyger och stjärntyget från JNYdesign. Svart fleece invändigt från skroten i Kinna.

fredag 5 november 2010

den missuppfattade dagiskassen.

Knåpmodern gjorde för länge sedan ett sådant bra mönster på en dagiskasse och var så snäll och delade med sig till alla via sin blogg. Det var ett väldigt enkelt mönster och otroligt lätt att följa. Men... Jag lyckas naturligtvis missuppfatta ett så enkelt mönster! =) Inte någon jättemiss förstås men när jag sydde en obloggad kasse för ett par år sedan så satte jag helt enkelt bottenplattan åt fel håll. Och det märkte jag inte förrän nu när jag sytt ytterligare en och skulle leta upp sidan för att kunna länka... =D Så kan det gå!

Den här väska har även fått en ficka på utsidan samt ett litet fack och en hake för nycklar på insidan. Så det är ju snarare en bra-varje-dag-väska än en dagiskasse nu kanske? =)

Det finfina yttre tyget är från Åhléns och svart foder från IKEA. Snedslå runt kanter från mormors gömmor.